Lesmateriaal

---
Les 1:
Could it be magic
--- 

 

 

 

 


Vroeg-Romantiek
Tijdsperiode: ±1800  -  ±1830

De tijd
We bevinden ons in de tijd van de pruiken en revoluties. Het ging in deze tijd niet meer zo goed met de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Frankrijk en Engeland namen de leiding van het handelsgebied over. De regenten gedroegen zich als edelen en vorsten en gingen pruiken dragen. In 1789 brak de Franse Revolutie uit en later veroverden de Fransen de Nederlanden. Er was in de tijd van de pruiken en revoluties nog steeds sprake van de stadssamenleving. Er werd wereldwijd gehandeld, onder andere in slaven. De macht van de vorst nam toe, wat een machtsstrijd tussen nationale staten opleverde. 

De muziekontwikkeling
Het ritme van de vroeg – Romantiek is op het begin niet veel anders dan de vroegere stijlen, maar in de loop van de eeuw werden de ritmen gevarieerder en onconventioneler.
De Romantiek was in eerste instantie een voornamelijk Duitse aangelegenheid en het werd beïnvloed door de Duitse Romantiek in de literatuur.
Het gevoelselement wordt steeds belangrijker in de muziek. De liederen werden gecomponeerd door onder andere Franz Schubert en Robert Schumann.
In opera kwamen nationale elementen en de symfonieorkesten werden in deze periode groter.

Ludwig von Beethoven
Ludwig von Beethoven heeft les gehad van Haydn. Hij schreef symfonieën en sonates waarin zijn gevoelens duidelijk naar voren kwamen. Maar toen voltrok er een ramp, hij werd doof!
Hij communiceerde via een opschrijfboekje. In totaal heeft hij toch negen symfonieën, 32 pianosonates, twee missen, een vioolconcert, vijf grote pianoconcerten, 16 strijkkwartetten en een opera geschreven!

Grote namen


Frédéric Chopin

Luistervoorbeeld
De vierde symfonie, Italian van Felix Mendelssohn – Bartholdi is heel bijzonder. Hij heeft in deze muziek de opgewekte, feestelijke sfeer weten te weerklinken, welke hij op het Italiaanse platteland heeft ervaren.

Toen en nu
De muziek van Frédéric Chopin is gebruikt voor het schrijven van popmuziek, vergelijk de volgende muziekstukken en liedjes eens met elkaar:
Frédéric Chopin – Minutenwals à Jasperina de Jong – Minutenwals
Frédéric Chopin – Prelude in c op. 28 nr. 20 à Barry Manilow/Donna Summer/Take That – Could it be magic