Lesmateriaal

---
Les 1:
De vier jaargetijden
--- 

 

 

 

 


Soloconcert
Tijdsperiode:±1600 - ±1750

De tijd
In de tijd van regenten en vorsten  ging het goed met Nederland: er werd veel geld verdiend (Gouden Eeuw), de handel, wetenschap en de kunst bloeide. Maar er waren in deze eeuw ook godsdienstoorlogen tussen protestante en katholieke landen. En er was sprake van machtsstrijd tussen de centrale macht, de vorst en de lokale macht, de steden.

De muziekontwikkeling
Muziek werd in deze periode geschreven voor solozangstem of solo-instrument.
Basnoten werden in cijfers genoteerd à Becijferde bas/ basso continuo, volgbas.

Muziek van Antonio Vivaldi is sterk beïnvloed door Venetiaanse muziek en het carnaval: vriendelijk, charmant, geestig, zonnig. Dit zie je in veel opera’s terug. Antonio Vivaldi werd erg gewaardeerd door tijdsgenoten, Johann Sebastian Bach heeft van een aantal werken bewerkingen voor orgel en klavecimbel gemaakt.
De concerto’s van Antonio Vivaldi zijn uit drie delen opgebouwd: Vlug – Langzaam – Vlug.


Antonio Vivaldi

Johann Sebastian Bach wordt door meeste musici tot de allergrootste componisten die ooit geleefd hebben gerekend. Alle componisten na Johann Sebastian Bach hebben zoveel aan hem te danken. Hij was een van de bekwaamste organisten die ooit geleefd hebben, door zijn vliegensvlugge vingers en doordat hij ijzersterk was op de pedalen. Ook was Johann Sebastian Bach een van de productiefste componisten.


Johann Sebastian Bach

Italiaanse opera veranderde in leeg vertoon van zangkunstjes, Christoph Willibald Ritter von Gluck wilde de waardigheid van opera teruggeven door het libretto te vereenvoudigen en muziek te ontdoen van nutteloze versieringskunst. Zijn beroemdste opera is: Orpheus en Euridice.

Grote namen:

Luistervoorbeeld
Het beroemdste werk van Vivaldi zijn de concerto’s De Vier Jaargetijden. Elk concerto roept de sfeer van het jaargetij op. Herken je de lentegeluiden: vogels, een bui met donder en bliksem, slapende geitenhoeder? En proef je de zomerssfeer: de hitte van de zon, het geluid van de koekoek, de muggenbulten? Hoor je bij De Herfst het dronken oogstfeest en de wilde jacht? De winter is een jaargetij waarbij je rilt van de kou, bij de warme kachel gaat zitten en buiten door het ijs zakt; hoor je dat in de muziek? Ga er maar eens rustig voor zitten.

Toen en nu
De Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi waren niet alleen in de Baroktijd populair, maar ook in de moderne tijd wordt gebruik gemaakt van de muziek: reclames, tv-shows en films (The Four Seasons van Alan Alda bijvoorbeeld).
De muziek van Johann Sebastian Bach is voor moderne popnummers gebruikt. Vergelijk maar eens de volgende muziekstukken en liedjes met elkaar:
Johann Sebastian Bach – Jesus bleibet meine Freude à Apollo 100 – Joy
Johann Sebastian Bach – Bouree uit Suite BWV 996 à Jethro Tull – Bouree
Johann Sebastian Bach – Air à Sweetbox - Everything's gonna be alright

Johann Sebastian Bach - Menuet in G minor à The Toys, Supremes - A lover's concerto