Lesmateriaal

---
Les 1:
King of rock-'n-roll
--- 

 

 

 

 


Rock-‘n-roll / beatmuziek
Tijdsperiode: jaren vijftig

De tijd
De Rock-‘n-roll en Beatmuziek ontstonden in de tijd van televisie en computer, wat een tijd was van enorme technologische vooruitgang van de massamedia, van de computer en internet. Wereldwijd nam de welvaart toe, maar dit was niet overal rechtvaardig verdeeld. Na de Tweede Wereldoorlog raakte de wereld verdeeld in de Eerste Wereld (Europa en Amerika), de Tweede Wereld (Sovjet-Unie) en de Derde Wereld (de ontwikkelingslanden). De verschillend tussen deze ‘werelden’ werden steeds groter. In de Eerste Wereld brak een gouden tijdperk aan: ongekende materiële vooruitgang en een enorme sociale omwenteling. 

De muziekontwikkeling
Rock-‘n-roll was een belangrijke wending in de geschiedenis van de popmuziek. In deze muziek kwam voor het eerst duidelijk de ‘zwarte’ en de ‘blanke’ muziek bij elkaar. Rock-‘n-roll beantwoorde aan nieuwe behoeften van een generatie jongeren. Daar maakte de muziekindustrie gebruik van.

Geschiedenis
R&B beperkte zich in eerste instantie tot de zwarte bevolking van de VS. Maar door middel van de radio werd deze muziek over het land verspreid. De blanke volwassenen hadden hier een afkeer van, maar bij de jongeren sprak deze muziekstijl erg  aan. Omdat R&B kreeg een steeds bredere blanke aanhang en ook blanke artiesten gingen de muziek spelen, oogde een zwarte term als R&B te beperkt. Alan Freed heeft toen waarschijnlijk de term  rock-‘n-roll gelanceerd.

De samenvoeging rock-‘n-roll stond ook voor de manier waarop gedanst werd op R&B muziek: het tegen elkaar botsen (rock) en elkaar weer loslaten (roll).

Elvis Presley ‘King of Rock-‘n-roll’
Sam Philps, eigenaar van de Sun-studio in Memphis, ontdekte onder andere Elvis Presley. Vrachtwagenchauffeur Elvis was ingegaan op een promotieaanbieding en hij zou een plaatje voor zijn moeder opnemen. Het boek Pop! – Een halve eeuw beweging* zegt hier verder over: ‘Philps zag in Elvis een enorm potentieel: een blanke met de stem van een zwarte.’ Samen met een countrygitarist en –bassist werd Elvis Presley in de studie gezet. Toen Presley Elvis tussendoor een oud R&B-nummer zong, was zijn eerste hit meteen doorbroken. Het eerste nummer heette That’s all right mama en maakte een groot verschil met de andere rock-‘n-roll uit die tijd.  Door de vermenging van R&B en country, van rock en hillibilly, werd zijn versie rockabilly genoemd.
Intussen heeft Elvis Presley meer dan een miljard platen verkocht, waaronder 100 gouden singles en 50 gouden albums!

Elvis Presley

The Beatles
Tijdsperiode: jaren zestig
Ze bedachten hun eigen muziek en hun eigen teksten, dat had nog geen enkele groep voor hun gedaan. Ook schreven zij hun nummers met een speciale opbouw: twee coupletten met dezelfde melodie, dan een couplet met een heel andere melodie (de bridge) en dan weer een couplet met dezelfde melodie als de eerste twee coupletten. Op die manier waren de populaire jazz nummers ook opgebouwd. Het bleek een gouden formule.

Grote namen

Luistervoorbeeld
The Beatles gebruikten een speciale opbouw: twee coupletten met dezelfde melodie, dan een couplet met een heel andere melodie (de bridge) en dan weer een couplet met dezelfde melodie als de eerste twee coupletten. Luister maar eens naar de hits I Want to Hold Your Hand, She Loves You en Yesterday.

Toen en nu
Tegenwoordig wordt nog regelmatig gebruik gemaakt van de opbouw die The Beatles gebruikten: twee coupletten met dezelfde melodie waarna de ‘bridge’ volgt. Luister bijvoorbeeld maar naar het nummer Tears in heaven van Eric Clapton.

*Pop! – Een halve eeuw beweging, door Gert Keunen