Lesmateriaal

---
Les 1:
King of Pop
--- 

 

 

 

 


Popmuziek
Tijdsperiode: vanaf jaren zeventig

De tijd
We bevinden ons in de tijd van televisie en computer, wat een tijd is van enorme technologische vooruitgang van de massamedia, van de computer en internet. Wereldwijd nam de welvaart toe, maar dit was niet overal rechtvaardig verdeeld. Na de Tweede Wereldoorlog raakte de wereld verdeeld in de Eerste Wereld (Europa en Amerika), de Tweede Wereld (Sovjet-Unie) en de Derde Wereld (de ontwikkelingslanden). De verschillend tussen deze ‘werelden’ werden steeds groter. In de Eerste Wereld brak een gouden tijdperk aan: ongekende materiële vooruitgang en een enorme sociale omwenteling. 

De muziekontwikkeling
‘Popmuziek’ is een verzamelnaam voor allerlei soorten populaire muziek. Tegenwoordig wordt er meestal mee bedoeld: “Muziek met een sterk ritme voor meestal jonge mensen.
Door de hele geschiedenis heen wordt er onderscheid gemaakt tussen kunstmuziek en populaire muziek. 
De kunstmuziek werd heel vroeger alleen gecomponeerd voor het gebruik in kerkdiensten en voor de rijkere mensen, zoals koningen en andere bewoners van hoven en paleizen.
De populaire muziek van vroeger was eigenlijk de gewone volksmuziek, die in het volk is ontstaan en van generatie op generatie is doorgegeven.

Michael Jackson (King of Pop)
Door zijn imitaties van James Brown en zijn volwassen manier van zingen stond Michael Jackson (zes jaar) al gauw in het middelpunt van de belangstelling. Eerst trad hij op met zijn vier broers die samen The  Jackson Five vormden. In 1971 begon Michael een solocarrière. 1978 tot 1987 was het hoogtepunt van de carrière van Michael Jackson, hij werkte samen met Quincy Jones wie een beroemde arrangeur van jazzmuziek was. Het album Off the Wall was zijn doorbraak als erkend en volwassen popster. “Het album Thriller werd een zwarte mijlpaal in de door de blanken gedomineerde markt”, zegt het boek De twintigste eeuw*. Het album Thriller bevat elementen van hardrock, R&B, soul, disco en Michael zelf. Met het nummer Beat it maakte Jackson de weg vrij voor andere zwarte artiesten.
Zijn toenemende beroemdheid begon aan het eind van de jaren tachtig problemen te bezorgen. Verschillende malen onderging hij plastische chirurgie, hij werd beschuldigd van pedofilie, hij trouwde in het geheim met de dochter van Elvis Presley, Lisa Marie, waarvan hij daarna weer publiekelijk scheidde.
In zijn clips zijn een mengeling van breakdance, rock en disco dans te herkennen: snelle pasjes, pirouetten, stilstaande poses en zijn beroemde moonwalk. Het resultaat is als het ware een kleine musical waarin een verhaal wordt verteld en waarin visuele effecten voor afwisseling en spanning zorgen. “Dans, spel en verhaal zijn volledig met elkaar geïntegreerd,” zegt het al eerder aangehaalde  boek De twintigste eeuw.
De carrière van Michael Jackson heeft veel invloed uitgeoefend op de popcultuur: de raciale barrières doorbrak hij, hij ontwikkelde de videoclip en hij heeft veel artiesten beïnvloed.
Op 25 juni 2009 overleed Michael aan een hartstilstand.

Er zijn in de loop van de moderne muziek steeds meer invloeden van andere culturen in de Westerse muziek gekomen. Denk maar aan reggae (Bob Marley en UB 40) en aan rap. Oost-Europese volksmuziek en Latijns-Amerikaanse muziek kwam ook steeds meer op de radio.

Luistervoorbeeld
Het nummer Beat it van Michael Jackson is een belangrijk nummer, omdat hij met hiermee de weg voor zwarte artiesten vrij heeft gemaakt.

Toen en nu
Tegenwoordig zijn wij niet meer verbaasd om een donkere popster te zien optreden, die zijn ook populair, denk maar aan Ali B, Chris Brown, Outkast, Beyonce, ...

Ook zijn er tegenwoordig zeer veel verschillende videoclips waar verhaal, dans en spel met elkaar zijn geïntegreerd.

*ART History, De twintigste eeuw, leerboek havo/vwo, door o.a. R. Catz